Vijvers van Bellefroid

5de nieuwsbrief Vijvers Bellefroid

Op zoek naar de dieren op en rond de vijvers

Enkele buurtbewoners maakten een wandeling rond de vijvers met Eddy Sente van Natuurpunt als gids. We konden door de telescoop speuren naar tafeleenden, krakeenden, bergeenden en reigers. We zagen de aalscholvers. En mochten zelfs even door de magische poort aan de Noordelijke vijver. We hopen deze toer nog eens te herhalen in de zomer (na het broedseizoen) en houden jullie op de hoogte via deze blog.

De bever aan het werk

Bevers zijn nachtdieren. Het enige wat we overdag te zien krijgen, zijn hun sporen. En die vonden we op het wegje ten westen van de zuidelijke vijver. We zagen het beverpadje dat ze in de herfst gebruikten om mais van het veld naar hun voorraadkast te slepen. En we vonden een boom waar ze heerlijk aan smullen. Ze hebben geen nood aan dammen op de vijver want het waterpeil is hoog genoeg. Waarschijnlijk knagen ze aan de schors van deze boom omdat er voedingsstoffen of insecten opzitten waar ze behoefte aan hebben. Misschien zocht de bever een maskertje voor een glanzende pels, of waren zijn darmpjes wat ontregeld. Dieren vinden al hun schoonheids- en gezondheidsproducten in de natuur.

Wil je kennis maken met deze buurman? Hier een filmpje gemaakt met een nachtcamera
https://samensterk.blog/2020/04/08/herken-jij-dit-dier-2/

De lente kriebelt rond de vijver

Niet alleen in de mensenwereld wordt in februari Valentijn gevierd; voor veel dieren is het lengen van de dagen het signaal om aan nageslacht te denken. De eerste opdracht is het vinden van een geschikte partner. Ook de dieren aan onze vijvers schieten in actie. De kolonie aalscholvers in de hoge populieren op het uiterste van de Noordelijke vijver is moeilijk te spotten met een gewone verrekijker. Als je de kans hebt om hen door een telelens te observeren moet je dit zeker doen. Ze beginnen nu met hun verleidingstactieken. Hun broedkleed is dan op zijn mooist, met fijne witte sierveertjes rond de nek, een intens gele huid om de snavelbasis en een grote witte vlek op de dijen. Vanuit hun boomnest staren de mannen naar de overvliegende vrouwtjes en slaan ze opgewonden met hun vleugels.

En ook de fuut trekt zijn mooiste pak aan. In de winter is het een eerder onopvallende vogel op het water, slechts te herkennen aan zijn lange puntige snavel en lange nek. Maar nu krijgen ze er een bruinrode muts bij met blinkende zwarte veertjes op hun hoofd. Hun paringsdans is indrukwekkend. Laat de lente maar komen.

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: