Nieuws en weetjes Vijvers van Bellefroid

6de nieuwsbrief Vijvers Bellefroid

De storm van februari ging lelijk tekeer aan onze Vijvers

Verschillende bomen ontwortelden en vielen met volledige wortelstronken over het wandelpad aan de Oostelijke kant. Opvallend veel populieren sneuvelden. Populieren groeien snel maar zijn daardoor ook erg kwetsbaar. Hun takken vallen geregeld bij harde wind naar beneden. Voor kinderen leek het wel een avonturenpark. Ondertussen heeft de groendienst het grootste deel opgeruimd en door de bomen los te zagen van hun wortels zijn heel wat stronken terug recht gekomen. Ook de beverburcht die er volledig vernield uit zag, lijkt al weer te herstellen. De dode boomstronken blijven staan, heel wat insecten zullen hier een nest in vinden en voedsel worden voor vogels. Paddenstoelen verteren het hout verder en zo is de cirkel rond.

Nieuwe aanplant langs het Jaagpad

De stad is gestart met de aanplant van inheemse bomen langs het Jaagpad, om de oude populieren te vervangen die in november gekapt werden omdat ze te kwetsbaar werden. De bomen worden in “kloempen” geplant en in elke kloemp is er plaats voor een boom die zal uitgroeien tot een mooie hoogstam, errond groeien lagere inheemse soorten zoals vlier, gelderse roos en lijsterbes. De nieuwe bomen zijn beter aan ons klimaat aangepast, leven langer, zijn steviger en bieden voedsel voor vogels en insecten. Hier en daar liet de groendienst afgestorven bomen staan omdat die zo belangrijk zijn voor diversiteit. Voor de speurneuzen: wie vindt het spechtennest?

De kinderen van Wilsele werken mee aan het beheer van de Vijvers

Natuurbeleving is een grondrecht. Contact met natuur in de onmiddellijke omgeving doet kinderen groeien, fysiek én mentaal. We willen zoveel mogelijk kinderen van de lagere scholen uit Wilsele de kans bieden om een topervaring in de natuur mee te maken. De kinderen van Meester Niko van het 6de leerjaar van Bleydenberg kwamen de takkenrillen tussen de beide vijvers aanvullen. Daarmee wordt de Noordelijke Vijver afgeschermd voor het publiek en wordt een veilige biotoop gecreëerd voor de watervogels. De kinderen kregen als voorbereiding een interactieve les over natuurbeheer; waarin ze o.a. leerden waarom takkenrillen zo belangrijk zijn voor het bodemleven. En …. ze vonden het leuk.

Plantenweggeefplein en ruilbeurs op za 7 mei van 10u tot 12u

Heb je plantjes, zaden, kruiden of stekjes op overschot? Of wil je eens iets nieuws proberen in je (moes)tuin? Breng ze mee, ruil ze of krijg er gewoon gratis mee. En misschien kan je er ook nog wat kweektips uitwisselen. Kom met je ‘materiaal’ op zaterdag 7 mei tussen 10u en 12u naar de Sportschuur. Overschot van plantjes neem je wel terug mee.

Het dorpscomite 3012WD

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: