Vijvers van Bellefroid

3de nieuwsbrief Vijvers Bellefroid: verslag van de Nacht van de Vleermuis

Op vrijdagnacht 27 augustus organiseerde Natuurpunt, kern Wilsele, Regionaal Landschap Dijleland en de Stad Leuven de Nacht van de Vleermuis aan de Vijvers van Bellefroid. Meer dan 70 man schreef zich in. Buren weten wel dat de diertjes s’ avonds rond de huizen vliegen. Annabel Pennings vertelde eerst over het mysterieuze leven van deze kleine vreemde dieren en daarna ging elke groep o.l.v de gidsen Koen en Els op stap met bat detectoren om de vleermuizen te spotten.

Er doen allerlei vreemde verhalen de ronde over vleermuizen. Vroeger dacht men dat de duivel de gedaante van een vleermuis kon aannemen. Daarom spijkerden mensen vleermuizen boven de deuren om de duivel duidelijk te maken dat hij niet welkom was. Een andere fabel is dat vleermuizen in je haren vliegen. Deze fabel diende vooral om ervoor te zorgen dat jonge meisjes na valavond niet meer buiten durfden. Kunnen vleermuizen bloed zuigen en je veranderen in vampieren? In tropische landen bestaan inderdaad bloedzuigende soorten, maar de dieren waarop ze leven, veranderen s’ ochtends echt niet in vampieren.

En wat met vleermuizen en covid? Er is in geen enkele vleermuis het covid-19 virus gevonden maar het is wel waarschijnlijk dat het virus gerelateerd is aan overvolle markten waar exotische dieren verkocht worden als voedsel. Vleermuizen zijn in tegendeel zeer nuttige dieren omdat ze zoveel insecten eten.

In Vlaanderen leven er 17 soorten waarvan er 13 bedreigd worden omdat hun schuilplaatsen verdwijnen. Ze houden van holle bomen, spleten in oude gebouwen, spouwmuren met gaatjes. Ze eten zeer veel muggen en jagen daarom graag aan de vijvers. De dwergvleermuis die zo klein is dat hij opgevouwen in een lucifersdoosje kan, eet 300 muggen per nacht. De soorten die we het meest hoorden tijdens de nacht van de vleermuis waren de dwergvleermuis, de rosse vleermuis, en de watervleermuis.

Wil je de vleermuizen helpen overleven, gebruik dan zeker nooit pesticiden, maak je tuin insectenvriendelijk door nectarbloemen te planten, door je gras niet te vaak te maaien, door dood hout te laten liggen, en wees zuinig met je tuinverlichting. https://www.natuurpunt.be/pagina/wat-kan-ik-doen-voor-vleermuizen-mijn-tuin

Als eerste activiteit van Natuurpunt, kern Wilsele, was het een zeer geslaagde avond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: