Vijvers van Bellefroid

2de nieuwsbrief Vijvers van Bellefroid

Foto: Gewone dwergvleermuis ©René Janssen, Buiten-Beeld

Heet van de naald : Nacht van de vleermuis op vr. 27 augustus, mensen van Wilsele krijgen voorrang bij inschrijving, schrijf snel in!

Neem deel aan een gegidste avondwandeling van 2 km rond de vijvers van Bellefroid. Starten kan om 20u30, 21u00 en 21u30 aan de Sportschuur. Natuurpunt Leuven (kern Wilsele) vertelt je meer over de natuur in het gebied. Een vleermuisgids geeft uitleg over vleermuizen en neemt je daarna op pad met een bat detector, waarmee we de geluiden van de rondvliegende vleermuizen horen. Deelnemen is gratis maar inschrijven is verplicht. Omdat de plaatsen beperkt zijn en het domein nieuw is, wordt er voorrang gegeven aan de mensen van Wilsele. Binnen enkele weken worden de niet ingenomen plaatsjes opengesteld voor iedereen. Wil je verzekerd zijn van een plaatsje, schrijf je dan snel in via deze link
Meer info : http://www.rld.be/nieuws-42267/activiteiten/466-nacht-van-de-vleermuis

Vijverweetjes

Aan de ingang van het domein plaatste de Stad een infobord met korte beschrijving van de geschiedenis van het domein. Interessant weetje: de karpers werden vroeger oa gekweekt voor Joodse families in het Antwerpse. Op de kijkwand vind je een infobord met de watervogels om je te helpen bij het vogelspotten. Vergeet je verrekijker niet!

De vijvers kleuren groen van de algen, een gevolg van de hevige warmte in combinatie met de voedselrijkdom van het water door het grote monotone visbestand . De algen nemen zonlicht op en produceren zuurstof voor de vijver. Voornamelijk kleine waterorganismen leven van de algen. Een beperkte hoeveelheid algen is dus zeker nuttig. Op dit moment is er een groot overwicht van karpers waardoor kleinere waterorganismen, andere vissoorten en waterplanten weinig kans krijgen. Het afvissen van de karpers is een goede stap in het herstellen van het natuurlijk evenwicht in het water.

Opening van de Vijvers op  vr. 11 juni en Masterplan van de Stad

Op vrijdag 11 juni openden de burgemeester en Mevr. Wadera de Vijvers officieel. ROB TV was er ook:  https://www.robtv.be/nieuws/stad-leuven-lanceert-ontwerpwedstrijd-voor-onder-meer-uitkijktoren-aan-de-vijvers-van-bellefroid-120384 . Enkele buren konden erbij aanwezig zijn en kregen uitleg over de ontwerpwedstrijd die de Stad uitschrijft. Doel is een toekomstvisie te ontwikkelen over de Vijvers van Bellefroid : wat is er nodig om het gebied op te waarderen, wat ontbreekt er en hoe kan de biodiversiteit versterkt worden? Meer uitleg over de ontwerpwedstrijd :  

https://vlaamsbouwmeester.be/nl/instrumenten/oag2108-een-toekomstvisie-voor-het-natuurdomein-de-vijvers-van-bellefroid-te-leuven

Ook wij zijn alvast beginnen dromen over de Vijvers binnen 20 jaar 

We dromen van een plek waar kinderen de natuur met eigen ogen leren kennen en waar bezoekers zich verwonderen over de diversiteit van flora en fauna.  We dromen ervan dat de Vijvers de mensen van Wilsele blijft verbinden en dat we met de stad mee mogen werken aan het koesteren van het domein. De Vijvers moeten robuuste natuur blijven maar meer recreatie in de onmiddellijke omgeving zou wel heel mooi zijn: een speelbos, een zone voor balsporten, een ecologische speeltuin, uitbreiding voor Open Gym. Alles moet toegankelijk en fietsveilig zijn voor  alle Leuvenaars zonder overlast voor de buurtbewoners. Maar bovenal dromen we ervan dat de Vijvers uitgroeien tot een groter geheel van beschermde natuur. Hoe mooi zou een groene corridor in de Noordelijke rand van Leuven zijn waar mensen en dieren zich veilig kunnen bewegen van de Vijvers tot aan Wijgmaalbroek, tot aan de Kesselse Bergen en het Kastanjebos in Herent…..  Als werkgroep van buurtbewoners maakten we een document dat we overmaakten aan de Stad. Wil je dit document lezen, klik dan hier voor de uitgebreide versie. 

Heb je zelf nog andere ideeën of dromen, weet dat de Stad ons verzekert dat er een overlegmoment gepland wordt waarin ze met alle bewoners in dialoog zal gaan en waar alle geïnteresseerden hun toekomstplannen voor het domein kunnen formuleren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: