Vijvers van Bellefroid

1ste nieuwsbrief Vijvers van Bellefroid

Heb je al kennis gemaakt met onze nieuwe mascotte, de bever, die de stad plaatste op de totempaal aan de sportschuur? Enkele enthousiaste buurtbewoners zijn, naar aanleiding van het openen van de vijvers gestart met een werkgroep “Vijvers van Bellefroid”. Bedoeling is om de link te leggen tussen buurtbewoners en de stad en regelmatig vijvernieuwsjes te brengen.

Je leest hier onze eerste nieuwsbrief:

De Studiedienst Groenbeheer van de stad Leuven gaf ons wat meer uitleg over het afvissen van de karpers. Er zijn er veel te veel, ze eten de eitjes van kleinere vissen op waardoor er enkel karpers overblijven, en ze woelen permanent in het slib zodat het water erg troebel is en waterplanten niet de kans krijgen zich te ontwikkelen. De aangestelde vissers vangen ze en brengen ze onmiddellijk over naar de Vaart. De groendienst plaatste zandzakjes aan het sluisje (“monnik”) tussen de twee vijvers om waterverlies op de zuidvijver zoveel mogelijk te beperken’, zodat de vijvers deze zomer niet droog komen te liggen met stervende vissen als gevolg.

Vraag je je af of er nog wat aan de netels zal gedaan worden? Netels zijn bijzonder waardevolle planten voor vlinders. De dagpauwoog, de kleine vos, de gehakkelde aurelia en de atalanta kunnen niet leven zonder netels. Ze leggen er hun eitjes op en zodra de rupsen uit de eitjes komen beginnen ze te eten, ze lusten buiten brandnetels helemaal niets anders. Omdat brandnetel zo eiwitrijk is groeien de rupsen enorm en na enkele keren vervellen, komen de prachtige vlinders eruit.  Mochten alle netels rond de vijver verwijderd worden, sneuvelen er 1000-en vlinders. Heb je vragen over het natuurbeheer langs de oevers, neem dan contact op met de groendienst@leuven.be 016.27.23.80.

De stad laat weten dat alle bewoners wiens eigendom grenst aan het domein uitgenodigd zullen worden voor een overleg in open lucht, om ‘als buren’ concrete afspraken te maken en iedereen de kans te geven hun vragen te stellen.

In onze volgende nieuwsbrief delen we verschillende ideeën over een groenere toekomst rond onze vijvers. Wil je op hoogte gehouden worden, stuur dan een mailtje naar  samensterkbuurtwerking@gmail.com , we verwittigen je dan bij elke nieuwe blogpost.   Heb je nog vragen, verzuchtingen, ideeën, problemen, ………   laat ze ons weten op het mailadres samensterkbuurtwerking@gmail.com .

1 reactie

  1. Blij met de 1ste Nieuwsbrief over de vijvers.
    Zeer nuttige informatie.
    En ja ik kan bevestigen dat de netels geen onkruid zijn. Ze zijn nuttig voor veel insekten en dieren maar ook voor de mens. Ga maar op stap met plastieke handschoenen en een lange broek en pluk de puntjes van de jongste exemplaren en je kunt super lekkere gerechten van maken : quiche, soep, omelet, slaatje … invriezen voor de winter mag ook. Vol mineralen en vitaminen !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: