Nieuws en weetjes

Ken jij mij al?

De maartse vliegen zijn dit voorjaar met het mooie, warme weer massaal waar te nemen. Iedereen heeft ze de voorbije dagen wel ergens in de tuin, wei of gracht kant zien vliegen. 

Het zijn vrij grote zwarte vliegen van de familie van de rouwvliegen. De veel voorkomende maartse vlieg wordt ook wel Sint Marcus-vlieg genoemd. Op 25 april is het de naamdag van St. Marcus en vanaf dan zijn deze zwarte rouwvliegen talrijk te zien en dat tot ca. half mei.

De maartse vlieg (Bibio marci) is eigenlijk geen vlieg maar een mug. Als je ze ziet vliegen lijkt het een soort kruising tussen een vlieg en een mug. Het is net een 1 cm grote vlieg met de typische beharing en grote ogen terwijl het lijkt alsof ze een lange angel hebben hangen. Dit zijn echter de hangende achterpoten die je ziet terwijl ze langzaam boven het gras vliegen of stil in de lucht blijven hangen. Ze leven slechts enkele weken en leven dan enkel van plantensappen. Ze richten geen schade aan en kunnen zelfs niet steken. Om de mensen geen onnodige schrik te doen krijgen noemt men deze dan ook geen maartse mug, maar een maartse vlieg.

Bij de eerste warme dagen vanaf eind maart zie je ze talrijk verschijnen en dit enkel met het doel om zich voort te  planten. Ze zetten hun eitjes af op rottende vegetatie of in het gazon of weiland. De larven voeden zich dan met afgestorven organisch materiaal en vreten eveneens aan de wortels van grasachtigen.

Tekst via Tuinadvies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: